Visschool de Hengel met de jeugd op de Sprong en tips op ’t Alvertje.

( Pat Gayet ) 23 mei 2014. Na mijn eigen succesvolle vis sessies was het woensdag weer tijd om de jeugd bij te staan als vis instructeur van de Visschool. Ditmaal waren er 3 die zich opgegeven hadden. Voor mij wil dat niet zeggen dat er geen belangstelling voor is. De kinderen moeten ook vaak een keuze maken in wat ze op hun vrije middag willen doen en ook niet iedereen is vrij op deze middag.

22-2014 visschool + Wansum 011Zo wie zo is 6 personen voor mij alleen in mijn uppie het maximale aantal om mee te werken. Dan heb je het druk genoeg en gaat de koffie vaak weer koud mee naar huis. De 3 vissertjes die nu aanwezig waren hebben al de nodige ervaring in het karper stok vissen en lieten dat ook deze middag zien. Met de vangsten van respectievelijk 6, 5 en 3stuks van mooi formaat was deze middag dan ook zeker geslaagd. De 67 cm grote brasem werd met  Rubin dan ook trots op de foto gezet. Ook zo Piet en vooral Mees die ik kon ompraten om ook eens voor het eerst de vis vast te pakken wat een grote overwinning voor hem was.

22-2014 visschool + Wansum 005Weer wat bijgeleerd die dag en ook ik beleef dat als een overwinning. Deze 3 jongens gaan ook deel uit maken van het team die een demonstratie gaan geven in het karper stok vissen op de opening van de Sprong op 9 juni. Nog een 6 andere jongens en meisjes waarvan 2 uit België zullen het team completeren. Deze feestelijke dag zal ook ik geassisteerd worden met hulp van o.a Evert Thijsen en onder voorbehoud van Rob van Mier beide zeer ervaren hengelsporters en idolaat van het karper stok vissen. Hopelijk mag ik u begroeten deze dag aan de visvijver en vergeet vooral uw kroost niet mee te nemen om hen te laten zien hoe leuk de hengelsport kan zijn.

22-2014 visschool + Wansum 007Natuurlijk was het afgelopen donderdag weer zo dat ik zelf weer een lijntje uitgooi, ditmaal weer terug op de vijvers in Wansum van het Alvertje. Na mijn kruiskarper vangsten op de jeugd vijver was ik nieuwsgierig of het toeval was dat ik als enige de karpers veelvuldig aan de haak sloeg en niet toevallig op een plek zat waar zij zich huisvesten. Deze dag zijn een 6 andere hengelaars ook aan het vissen op deze vijver. Jeugd is er niet te bekennen want die moeten natuurlijk naar school. Van de beloofde hoge temperaturen is weinig te merken en een kort regen buitje doet mij toch onder de paraplu weg te duiken. Gelukkig van korte duur, want zo’n onding zit alleen maar in de weg bij het landen en scheppen van de vis. Op een geheel andere stek gezeten vang ik vrij vlot de eerste kruis karper zo tegen de geschatte 3kg van 55cm na eerst een mooi formaat rietvoorn gevangen te hebben. Om een lang verhaal kort te maken bestond de vangst deze dag uit 26 karpers en ontzettend veel ( riet)voorns. Deze vooral gevangen door experimenteren met de loodzetting en gevangen met het zelfde aas. Door de dag heen komen er wat vissers langs die vernomen hebben van mijn verrichtingen op de vijvers alhier. Zij vinden het niet normaal dat ik ze wel vang en bij hen zich niet thuis geven. Je zult wel goed voer hebben zeggen ze dan maar daar schuilt het niet alleen in.

22-2014 visschool + Wansum 016Openhartig als ik ben leg ik dan ook mijn strategie uit en geef ook inzage in mijn aas kist. Als je een Visschool bedrijft behoor je hier ook natuurlijk voor open te staan en gun ik een ieder de beste resultaten. Als het om wedstrijd vissen draait op de dag zelf moeten ze het zelf maar uit zoeken en ga ik ook voor het beste resultaat zonder afgunst als een ander beter presteert.

Aanstaande zondag moet ik aan de bak met het Spro de Vries team op de Sprong waar het N.K gevist word voor teams. Dan zullen we wel als team moeten vissen en elkaar tips geven om deze wedstrijd naar onze hand te zetten. De resultaten liegen er de laatste tijd niet om en kunnen we vele kilo’s in de netten verwachten. Toch altijd weer optimistisch die Pat en zo is het maar net.

Zie ook www.dehengel.nl en www.visschool.nl

Groet Pat Gayet.