Visworkshop verslagen

Visschool “De Hengel” Boxmeer

De eerste vis workshop géén vis, maar toch een groot succes.

IMG_1258

De datum 14 April stond al enige tijd in mijn agenda dik onderstreept. Dit was de datum dat mijn opgerichte  visschool operationeel werd en ik mijn allereerste vis workshop zou verzorgen aan een groepje kinderen. Nu zou blijken of al mijn uitgewerkte plannen ook daadwerkelijk in de praktijk goed zouden uitpakken en ik mijn beloftes waar kon maken.

IMG_1286   Zoals gebruikelijk begin ik ook deze ochtend op tijd met de voorbereidingen omtrent het verzamelen van materialen en toebehoren. Ik krijg vandaag 5 kinderen in de leeftijd van 7-8 jaar onder mijn hoede. Aan de waterkant zorgde ik ervoor dat alle materialen op hun plaats lagen voordat de groep zou arriveren.

IMG_1251

Om 11.00 uur arriveerden de kinderen en natuurlijk was de rust aan het water gelijk verstoord. Als ik om aandacht vraag worden de geproduceerde hoge decibellen toch snel naar een draaglijk niveau gebracht. Ahum! Met mijn ervaring als muziek docent weet ik de groep te boeien en ze kijken en luisteren aandachtig naar mijn uitleg over het vissen met de vaste stok. Het in en uitschuiven van de delen, de montage van de lijn aan de elastiek tot het aanbrengen van een onderlijntje. Het uitloden van de dobber en peilen. Aandachtig werd ik gadegeslagen en een voor een begonnen ze met het oefenen.

IMG_1256

Allereerst plaats nemen op de viskoffer om de hengel te ontdoen van z’n top deel en vervolgens weer op te bouwen. Een mooi gezicht om ze zo in de weer te zien. Na deze oefening werd de vaste stok voorzien van een vislijn en kon het hengelen beginnen. Ik nam nu eerst zelf plaats op mijn vis kist om ze te laten zien wat te doen. Nu zit er een lange montage met haak aan, maar nu heb je je dobber nog niet op de plaats voor je liggen. Oefening baart kunst zullen we maar zeggen. Er stond vandaag ook een briesje schuin van voren. De hengels wezen dan ook vlot de richting van de kant op en werd er dicht op het kantje gevist. Ik wist ook dat we geen vis hoefden te verwachten, ook op dit vis water is de vis nog niet echt actief. Toch bleven ze enthousiast hengelen in de hoop wat anders te vangen dan wat onderwater plantjes. Plezier en viskennis werd opgedaan door deze nog zeer kleine aspirant vissertjes en ik ben benieuwd of ik ze later nog tegen kom aan de waterkant. Mijn ervaring leert me ook dat het – een uitzondering daargelaten – realistischer is om met 10 – 14 jarigen aan de slag te gaan.

IMG_1249

Na de pauze werd de motivatie van de kinderen iets minder, wat ook heel begrijpelijk is als de vis niet wil bijten. Daarnaast bleef het niet alleen bij vissen. Een aantal uren in de natuur nodigt ook uit om eens rond te kijken; wat doen die 2 kikkers op elkaar? En waarom ligt hier zoveel poep? Hun gedachten staan eens niet naar hun mobieltje of computer.

IMG_1255

Voor de kinderen en voor mij was het een geslaagde dag, die zeer zeker  om een vervolg vraagt.

IMG_1244

Deze vis workshops zijn niet alleen voor kinderen. Ik verzorg ook groepsarrangementen karper stokvissen voor volwassenen.

Ook deze vis clinics zijn nieuw en bestaan tot de mogelijkheden bij visschool de hengel. En ik hoop zowel mannen als vrouwen enthousiast te kunnen maken voor deze sport.